Menu

Ouverture 1812 Naarden-Vesting

zaterdag 06 september 2008

De Saluutbatterij Bastion R.A. uit Naarden treedt nu en dan op als gast bij de uitvoering van de Ouverture 1812. Soms hebben ze geluk dat het klokgelui aan het eind van de Ouverture met een echt carillon wordt gespeeld, maar dat geluk wordt zelden getroffen. In 2006 werden de koppen bij elkaar gestoken om te komen tot een "eigen" uitvoering van de Ouverture, uit te voeren op het "eigen" terrein: Bastion Nieuw Molen in Naarden Vesting. Uiteraard werd er aan een carillon gedacht: een mobiel carillon, bediend door beiaardier Frank Steijns. De muziek, die oorspronkelijk geschreven is voor een symfonieorkest, werd "omgeschreven" door dirigent Peter Rieken naar de bezetting van de 3 uitvoerende verenigingen: Muziekvereniging G.A. Heinze uit Muiderberg, Muziekvendel Nardinc uit Naarden en muziekvereniging PVO uit Soest. De weken voorafgaand aan de uitvoering van dit stuk werd er gezamenlijk hard (letterlijk en figuurlijk!) gerepeteerd in Naarden en Soest. Dit repeteren gebeurde ook bij de afzonderlijke slagwerkgroepen van Nardinc en PVO. De aanloop naar de uitvoering van de Ouverture werd ingevuld door optredens van het Reünieorkest Artillerie Trompetterkorps, Beiaardier Frank Steijns, de voornoemde slagwerkgroepen en diverse stukken uitgevoerd door de 3 orkesten, afgewisseld door uitbeeldingen van soldaten en burgers ten tijde van de Bevrijdingsoorlog in Nederland (1813-1815), door de vereniging: "2e Bataillon Grenadier Compagnie". Dit alles voor een ongeveer 1000-koppig publiek.

De uiteindelijke climax kwam bij de uitvoering van het stuk zelf. Door de vele repetities wist iedereen waar je goed op moest letten in het stuk. Verrassend was het carillon dat op een gegeven moment ging meespelen, maar de grootste verrassing waren de kanonnen! Bij het afvuren van het eerste salvo schoten alle muzikanten van schrik omhoog uit hun stoel: Wat een klappen! Toch werd er "gewoon" doorgespeeld. Als toegift werden de laatste maten van het stuk herhaald met uiteraard nogmaals de klappen van de kanonnen.  

Na afloop van de Ouverture was er voor de deelnemers gelegenheid om na te praten bij een borrel in het onderkomen van de Saluutbatterij.

Ik denk dat ik namens iedereen spreek dat we met de 3 verenigingen gezamenlijk een prima prestatie hebben geleverd!

Voor het complete verhaal m.b.t. de Ouverture verwijs ik naar de site van de Saluutbatterij Bastion R.A.

Leo Schambach.

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

Reto internetburo
Jeugd Cultuurfonds
Rabobank
Lex Verkley
Gemeente Soest
Sträter Makelaardij
Catering Centraal
Vaarderhoogt
Reto internetburo
Jeugd Cultuurfonds
Rabobank
Lex Verkley
Gemeente Soest
Sträter Makelaardij
Catering Centraal
Vaarderhoogt

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest