Menu

Historie PVO

In 1898 tijdens de voorbereidingen voor de kroningsfeesten van Koningin Wilhelmina ontstond spontaan het idee om in Soest een muziekvereniging op te richten. In de toenmalige Koopmansbeurs werd onder andere op initiatief van de burgemeester van Soest, Mr. C.J.W. van Doele Grothe, het startsein gegeven voor het oprichten van een fanfarekorps. Het Hoofd van de katholieke school, meester Van Eindthoven bedacht voor de muziekvereniging de naam: ‘’Patientia Vincit Omnia’’ (Geduld Overwint Alles). In januari 1899 was de officiële oprichtingsakte gepasseerd en was PVO een feit! Met vallen en opstaan kwam in de daarop volgende jaren lijn in het korps en onder leiding van diverse dirigenten werd hard gerepeteerd en werden ook vele prijzen behaald. In mei 1922 bereikte PVO zelfs de top door in Diemen de eerste prijs te behalen in de afdeling "Uitmuntendheid".

Geldgebrek

In de Algemene Ledenvergadering van 24 april 1924 werd besloten om de fanfare te wijzigen in een harmonieorkest met klarinetten en fluiten. Tot de tweede wereldoorlog was er nauwelijks sprake van enige hoogtepunten en tijdens de oorlog werd het musiceren zeer beperkt. De draad werd in 1949 weer opgepakt en werd getracht om PVO te voorzien van uniformen. Door geldgebrek werden de eerste uniformen pas in 1954 aangeschaft. 

Eind aan zwervend bestaan

In 1969 werd de vereniging behoorlijk uitgebreid met een drumband, leerlingenorkest, majorettes, minirettes en vlaggengroep. Ruim 200 leden stonden vermeld op de ledenlijst. In 1974 werd besloten tot aankoop van een voormalige bioscoop, later in gebruik als kerkgebouw van de Apostolische Genootschap. Daarmee kwam een eind aan een jarenlang "zwervend bestaan" in allerlei accommodaties gelegen op diverse locaties in Soest. Het Geduld van PVO had weer Overwonnen en de vereniging was in het bezit van een eigen gebouw aan de Rembrandtlaan 9 in Soest.

Soester Muziekgezelschap

In 1975 ontstond een breuk in de vereniging: een aantal leden wilden niet meegaan in de besluitvorming van de show. Zij stapten uit de vereniging, hetgeen leidde tot een nieuwe vereniging: ‘’Soester Muziekgezelschap’’. Een nieuw (goedkoop) uniform werd in 1979 gemaakt, de overbekende zwarte broeken en zwarte blousons voor het orkest, groene blousons en zwarte broeken voor de drumband en groene jurkjes voor de showgroepen. In 1989 stond PVO klaar voor haar 90-jarig jubileum: 120 leden gaven een show in een nieuw uniform, bestaand uit een blauwe jas en zwarte broek. De festiviteiten waren een groot succes: PVO was 90 jaar jong!

In 1997 werden wegens te weinig animo de showgroepen majorettes, minirettes en vlaggengroep opgeheven. Jammer, maar waar.

Koninklijke Erepenning

Het jaar 1999 werd een druk jaar in verband met het 100 jarig bestaan. Het was een prachtig jubileumjaar dat gepaard ging met muziek en allerlei activiteiten zoals onder andere een 24 uur durende marathon. PVO werd in 1999 bekroond met de Koninklijke Erepenning. In het jaar 2000 was PVO in Soest en omgeving zeer actief, zelfs werd muziek gemaakt in Randers (Denemarken). In het jaar 2001 werd een fantastisch nieuwjaarsconcert gegeven met medewerking van het Luchtmacht Mannenkoor.

Muziekmarathon

De activiteiten in het jaar 2002 zijn geopend met een geslaagd Nieuwjaarsconcert van het Harmonieorkest en het Amersfoorts Mannenkoor. Een lange reeks van activiteiten volgde in 2002: optredens in Soest, maar ook in Naarden, Baarn en Denemarken.
Een enorme krachtsinspanning was de 24-uurs muziekmarathon om sponsorgelden binnen te halen voor een nieuw uniform. Tegelijkertijd deed PVO daarmee een gooi naar een vermelding in het Guinness-book of records om 115 verschillende muziekstukken te spelen in een tijdsbestek van 24 uur.
Dat laatste is gelukt.....maar in Amerika was inmiddels een band die bijna 32 uur achtereen speelde. Geen opname dus in het Guinness-book of records, maar wél een behoorlijke financiële injectie voor de uniformenpot. Op zaterdag 16 november zat PVO dan ook “apetrots” in het nieuwe pak op het najaarsconcert.

Ook in 2003 weer een lange reeks van concerten, optredens en activiteiten.

Cultuurprijs Soest

Dat 2004 een druk jaar zou worden, stond al snel vast. In het kader van het 975-jarig bestaan van de Gemeente Soest is menig activiteit muzikaal opgeluisterd door PVO naast alle reguliere optredens. Een taptoe, historische optocht, concert met de luchtmacht, enzovoorts. Als hoogtepunt kan daarbij genoemd worden de door PVO georganiseerde musical-avond in samenwerking met koren, accordeonvereniging, solisten en dansers. Na maanden van voorbereiding en gezamenlijke repetities was het op 24 augustus dan eindelijk zover. Dat deze avond een groot succes is geworden, blijkt wel uit het feit dat er nog steeds over gesproken wordt. Mede dankzij al deze activiteiten in 2004 is PVO winnaar geworden van de Cultuurprijs Soest 2004. Een prestatie waar we met zijn allen trots op kunnen zijn!


Onze sponsors

Rabobank
Lex Verkley
Catering Centraal
Jeugd Cultuurfonds
Vaarderhoogt
Sträter Makelaardij
Gemeente Soest
Reto internetburo
Rabobank
Lex Verkley
Catering Centraal
Jeugd Cultuurfonds
Vaarderhoogt
Sträter Makelaardij
Gemeente Soest
Reto internetburo

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest