Windhond
Avondvierdaagse
Eemconcert 1
Archief

Bekijk ons archief

Met nieuwsbrieven vanaf 1988!

Archief

Menu

Frühshoppen bij de Hingerfelder Muzikanten

dinsdag 13 april 2010

Op zondag 11 april gaf onze Eemlander Blaaskapel een optreden samen met "de Hinterfelder Musikanten". In "de Roskam" aan de Hessenweg in Achterveld zat de gezellige zaal vol met liefhebbers van Egerländer muziek. Als  eerste gaven de gastheren/dames onder leiding van Felix Brand een leuk optreden. Na een korte pauze was het de beurt aan onze Eemlander Blaaskapel. Een uitgebreid verslag van dit optreden én de foto's van Adriaan van Hamersveld staan op de volgende pagina. (klik op Lees meer...). Als extra was er een kleine verloting georganiseerd, waarna de Hinterfelder musikanten nog een aantal nummers ten gehore brachten. Gezamenlijk werd door 
de Eemlander Blaaskapel en de Hinterfelder Musikanten nog het overbekende "Fuchsgraben" en "Wir Sehen Uns ieder" gespeeld. Dat laatste is zeker van toepassing! Tot de volgende keer! 

Blaaskapellisten,

Zondag 11 april in Achterveld in een prachtige zaal met een goede akoestiek (zou iets voor Soest zijn) een goed concert gegeven.

Lekker ongedwongen sfeertje bij het publiek. Deze mensen kwamen echt voor de Egerländer muziek.

Die hebben we ze op een verantwoorde wijze voorgeschoteld. Het kan zijn dat mensen elkaar niet goed konden horen binnen het orkest, maar vanaf mijn plaats was de balans prima voor elkaar. Er werd goed opgelet en gereageerd op de fratsen die ik uithaalde. Natuurlijk wordt er soms nog iemand onaangenaam verrast door een plotseling uitgestelde slotnoot, maar je hoort mij niet zeggen dat er helemaal niets fout mag gaan.

Het zet de mensen alleen maar nog meer op de punt van de stoel.

Dynamiek werd prachtig uitgebuit. Echt mooi hoe de diverse secties daardoor vloeiend in elkaar overgingen.

Qua stemming is er nog wat te verbeteren. We gingen goed gestemd van start. Het is belangrijk dat we van tevoren allemaal even in kunnen spelen, en met een warm instrument kunnen stemmen.

Iedereen is dan meteen gewend aan de klank in de zaal, en vanaf het begin lekker 'op Scherp'. Op een enkeling na was dat dit keer goed voor elkaar. Door het oplopen van de warmte, de speeldruk, het uitbuiten van de dynamiek, en bepaalde 'fouten' in het instrument,  verliep zo hier en daar de stemming tijdens het optreden. Nu is het natuurlijk ook zo dat zo'n optreden met 18 nummers achter elkaar, met slechts een korte pauze, nogal wat van ieders embouchure vraagt.

Des te belangrijker is het dus dat iedereen zijn eigen klank voortdurend vergelijkt met die in de rest van het orkest.

De stemmingsverschillen die worden veroorzaakt door het instrument op bepaalde grepen, of door het op zich goed uitvoeren van de dynamiek (overblazen bij bijv. fortissimo) wordt zodoende opgevangen.

 

Veel mensen roepen dan dat ze het niet horen of ze zelf degene zijn die dan niet stemt. Door er echter constant op te letten zul je er op een bepaald moment wel een goed gehoor voor krijgen.

Trucjes om dan uit te zoeken of jezelf te hoog of te laag bent, zijn dan bijvoorbeeld tijdens een lange noot de tongpositie, lipspanning, of de spanning op het riet iets opvoeren, of juist iets laten zakken, en dan luisteren wat voor effect dat heeft op het totaal. Daar kun je dan je maatregelen op aanpassen.

Hoe beter het stemt, hoe lichter het speelt, en hoe langer je het dus kunt volhouden.

Ook een flesje water onder de stoel kan hier trouwens bij helpen.

Een goede tip van At was om de volgende keer gewoon lampjes en stekkerdoosjes mee te nemen, zodat iedereen waar nodig zijn muziek kan verlichten.

Presentatie was leuk, en leerzaam. Had tot gisteren bijv. nog nooit van de Brandnetelmunde, en de Bechemèlpolka gehoord. Paste prima in de sfeer Cees. Leuk!

Ook lekker om een uitvoering te hebben met ongedwongen slagwerk. Lekker om de accenten mee te horen op een bekken of extra snare. Ook de grote trom was hier en daar echt GROOT s.

Dank je Matthijs, en dank je voor het aanbod om een beroep op je te doen als dat nodig mocht zijn, ook in de toekomst.

Natuurlijk rekenen we erop dat dat in de toekomst door de medewerking van Paul niet vaak meer zal gebeuren, maar het is altijd prettig om op een goede vervanging te kunnen terugvallen wanneer iemand op een bepaald moment gewoon niet kan spelen.

Komende donderdag helaas een korte avond, maar met voornamelijk de nieuwe muziek. die inmiddels is uitgedeeld. Ook zal ik dan 'Es war im Böhmerwald' op de lessenaar zetten.

Ook heb ik van Leo Verlaan het verzoek gekregen om op zijn rekening nog een nieuwe titel uit te zoeken. Dank je Leo. Ik ga ermee aan de slag. Ik heb wel een paar ideeen maar misschien heeft iemand wel een suggestie. 

Al met al genoeg om te gaan werken aan een mooi vernieuwd programma voor de Gildefeesten, Brinkconcert, en Austerlitz. 

Met vriendelijke groet,

Adri.

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

De kleine Melm
Vaarderhoogt
Reto internetburo
Eemsnoer
Rabobank
Recycling Westra
Peters-stoffering
Vakgarage van der Pouw Kraan
Rotary
Jeugd Cultuurfonds
Lex Verkley
Gemeente Soest
Rabobank [kopie]
Jager Bokdam De Visser
BMU Groep
Stam Renault
Eemland Diervoeders
Catering Centraal
De kleine Melm
Vaarderhoogt
Reto internetburo
Eemsnoer
Rabobank
Recycling Westra
Peters-stoffering
Vakgarage van der Pouw Kraan
Rotary
Jeugd Cultuurfonds
Lex Verkley
Gemeente Soest
Rabobank [kopie]
Jager Bokdam De Visser
BMU Groep
Stam Renault
Eemland Diervoeders
Catering Centraal

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest