Windhond
Avondvierdaagse
Eemconcert 1
Archief

Bekijk ons archief

Met nieuwsbrieven vanaf 1988!

Archief

Menu

Prachtig weekend in Uherrky Brod

vrijdag 18 juni 2010

Als je een plaats binnenrijdt, staat er vaak onder de plaatsnaam de naam van een zogeheten "partner" stad, een stad in het buitenland waar een speciale band mee is. Zo heeft Soest een band met Soest Duitsland, vanwege de naam. Uherský Brod in Tsjechie is de geboorteplaats van Jan Amos Comenius (1592 - 1670), die zich later in Amsterdam en Naarden vestigde. De stedenband tussen Naarden en Uherský Brod is ontstaan doordat in Naarden Comenius begraven ligt. Ook is er in Naarden het Comenius museum, wat fungeert als een pelgrimsoord voor de Tsjechen die ieder jaar weer in groten getale naar Naarden trekken. Het meest bijzondere aan deze band is toch wel het 
biljet van 200 kronen, wat op de voorzijde naast de foto van Comenius de contouren van Naarden Vesting laat zien. De Stichting Naarden - Uherský Brod organiseert regelmatig een uitwisseling tussen beide steden. Zo bracht een delegatie van 60 personen in de periode van 11/6 t/m 14/6 een bezoek aan  Uherský Brod. Een belangrijk deel van die delegatie werd ingenomen door de muzikanten. Naast het muziekvendel Nardinc
waren er muzikanten van G.A. Heinze uit Muiderberg, een aantal muzikanten van onze muziekvereniging PVO en de blaaskapel de Wallenkraaiers (onderdeel van Nardinc).

Uit de verhalen opgetekend uit de mond van de meegereisde PVO-ers bleek dat het een zeer bijzonder en geslaagd bezoek is geweest. Overal werd men gastvrij ontvangen en was het musiceren een feest. Voorbeeld: 
de uitvoering van "A Klezmer Carnaval" gebeurde zo strak en zo snel dat de slagwerkers van Nardinc in spontaan gejuich uitbarstten na afloop van het nummer. 

Hieronder staat het commentaar van Peter Rieken op deze geslaagde reis:

Ik denk dat het woordje prachtig het best weergeeft hoe het afgelopen weekend is geweest.
Ik heb al zeer genoten van de aanloop, met de repetities en de try-out op 5 juni, die mede door het mooie weer een succes werd.
Marja Haring heeft helaas niet mee kunnen doen en heeft daarmee toch echt iets gemist, erg jammer hoor! Gelukkkig werden haar partijen door Jan Willem Baarslag vertolkt, waarvoor dank, zodat er een goede balans in het orkest bleef.
Als ik nu naar de weersberichten over Tsjechie kijk zie ik meer bewolking en duidelijk lagere temperaturen, en behalve jullie allemaal moet ik dus ook de weersgoden hartelijk danken. 
De vier optredens van Nardinc a pratele waren bijzonder goed verzorgd, alom affiches om onze komst aan te kondigen en de publieke belangstelling was er ook naar. Muzikaal gezien was de jaarmarkt in Brod denk ik het hoogtepunt, ondanks het wachten en de hitte (ik moest zeker een kwartier afkoelen voor ik weer op aarde was) was eenieder zeer geconcentreerd en zo vlogen de spetters van het concert! 
Dit doet helemaal niets af van de kwaliteit van de andere drie optredens, want die waren ook langer en dan krijg je een andere spanningsboog. 
Ik heb gewoon heerlijk muziek kunnen maken, en dat bij alle vier concerten. 
In Luhacovice was dan de apotheose, ik vind dat toch een buitengewoon mooie gelegenheid om daar te spelen, en de publieke belangstelling was groot, al zaten ze niet allemaal dichtbij... 
Het slagwerk heeft het Tsjechische publiek volgens mij een geheel nieuw inzicht gegeven in de mogelijkheden van het instrumentarium, ze waren zichtbaar onder de indruk, er werd bijvoorbeeld druk gefotografeerd om dat toch maar vooral vast te leggen. Ze kregen ook nog eens een spectaculaire finale aangeboden in Nivnice door bovengenoemde weergoden, toen het onweer bij hun laatste nummer muzikaal de boel op een hoger plan kwam zetten. 
De Wallenkraaiers vermaakten het publiek soepel en swingend, hun laatste optreden bij de voetbalclub was ondanks gebarsten lippen etc. weer een knap staaltje in het vermaken van het publiek. Volgens mij waren ze daar zelfs een beetje zenuwachtig door onze komst... 
Zo was het dus een muzikaal goed gevuld weekend, met heerlijk zomers weer en alle reden om daar met veel voldoening aan terug te denken.  Organisatorisch was het om door een ringetje te halen, waarvoor mijn hartelijke complimenten, en de sfeer was op een aangename manier ontspannen en hartelijk. 
Jammer dat het weer voorbij is, maar het smaakt naar meer, en zo moet dat.
Nou, allemaal bedankt voor de inzet en het inderdaad prachtige weekend,

Peter Rieken.

 

 

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

Lex Verkley
Gemeente Soest
Peters-stoffering
Rabobank [kopie]
Vaarderhoogt
Catering Centraal
Eemsnoer
Stam Renault
De kleine Melm
Jager Bokdam De Visser
Recycling Westra
Reto internetburo
Rabobank
BMU Groep
Eemland Diervoeders
Rotary
Vakgarage van der Pouw Kraan
Jeugd Cultuurfonds
Lex Verkley
Gemeente Soest
Peters-stoffering
Rabobank [kopie]
Vaarderhoogt
Catering Centraal
Eemsnoer
Stam Renault
De kleine Melm
Jager Bokdam De Visser
Recycling Westra
Reto internetburo
Rabobank
BMU Groep
Eemland Diervoeders
Rotary
Vakgarage van der Pouw Kraan
Jeugd Cultuurfonds

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest