Windhond
Avondvierdaagse
Eemconcert 1
Archief

Bekijk ons archief

Met nieuwsbrieven vanaf 1988!

Archief

Menu

Clinic voor de klarinet

woensdag 22 september 2010

Na maanden van overleg, alleen al om een datum vast stellen, was het woensdagavond 22 september eindelijk zover. De heer E. Vanoosthuyse (http://www.eddyvanoosthuyse.be/ )  was aanwezig om een klarinettenworkshop - of clinic, zoals hij het noemde - te houden. Speciaal voor die gelegenheid en op ons verzoek kwam hij helemaal uit Kortrijk (Be) naar Soest, een afstand van 225 km!  Hij had een ondergrens gesteld van vijftien klarinettisten en lang zag het er naar uit dat we dat niet zouden halen. Lobbyen bij andere verenigingen (Stedelijke Harmonie uit Harderwijk) bracht uitkomst en uiteindelijk waren we - nog maar - met veertien deelnemers. Hij had dus gewoon lekker thuis bij moeder de vrouw kunnen blijven, maar toch was hij stipt 18:30 aanwezig.

Na de koffie en cake zijn we om 19:00 begonnen en op zeer boeiende wijze wist hij ons, met behulp van een beamer en een stuk witte muur, mee te nemen naar het zuiden van Frankrijk waar het riet, zoals wij dat ook kennen van langs slootkanten, groeit. Alleen is dat riet door mensenhanden geplant om in brede stroken maximaal van de zon te kunnen profiteren. En van dat riet maken ze voor de Fa. Vandoorn - jawel, de riet- en mondstukmaker voor klarinet en saxofoon - onze bekende rietjes.

De heer Vanoosthuyse maakte "bij elk plaatje een praatje" en er waren slechts enkele vragen uit de deelnemers nodig om het hele plaatje te completeren. De aanplant van riet, het tijdstip van oogsten, het drogen, het ruw en machinaal bewerken totdat er een absoluut mooi product, het riet, ontstaat met een oplage van miljoenen per jaar. Alles kwam aan bod.

Na een korte pauze zijn we verder gegaan met het onderdeel ensemblespel en daarvoor kregen we de beschikking over twee mooie muziekwerken. De heer Vanoosthuyse wist niet met welk muzikaal niveau hij te maken zou krijgen en daarom had hij de uitgekozen muziek niet te moeilijk gemaakt. Waarmee niet gezegd wordt dat het allemaal vanzelf ging, want mooi musiceren en naar elkaar luisteren is iets anders dan gewoon je instrument aanzetten en blazen maar!

Het eerste stuk dat we kregen was "Serenade", geschreven door Roland Cardon voor Eb-, Bb- 1 t/m3, Eb Alt-, Bb Bas-, Eb Contra Alt- en Bb Contra Bas klarinet. 

Alle klarinetten, met uitzondering van de Bb Bas-en de Eb Contra Alt klarinet waren aanwezig, dus dat moest wel leuk gaan klinken.

Het tweede muziekstuk dat we opgediend kregen was het "Ave Maria" van Giulio Caccini in een arrangement van G. Six. De bezetting was hetzelfde, met dat verschil dat er ook nog een 4e Bb klarinetpartij voor geschreven is.

Beide stukken hebben we doorgespeeld en ondanks dat de muziek absoluut onbekend was en het niveau van de deelnemers divers klonk het na enig repeteren al vrij aardig. Ik mocht de solopartij van het "Ave Maria" spelen. at onwennig ging me dat best goed af, al zeg ik het zelf. 

Maar het mooiste moment was toch wel toen de heer Vanoosthuyse zijn klarinet, een Tosca, uit de koffer haalde heel even warm blies. Toen hij, door ons begeleid, de solopartij van het "Ave Maria" speelde zal menigeen gedacht hebben: "Zo moet het dus............". 
Ave Maria by Eddy Vanoosthuyse

Al met al kunnen we terugkijken op een zeer gestaagde avond. Toen ik de heer Vanoosthuyse de dag erop nog een laatste mailtje stuurde reageerde hij als volgt:

Beste Rob,

Het was inderdaad zeer aangenaam !

Als je ooit een idee hebt om een namiddag te organiseren rond de klarinet, laat het dan maar gerust weten... eventueel een regiodag, ook in samenwerking met Buffet Crampon !!

Vriendelijke groet

Eddy

"U bent dus gewaarschuwd"

Rob Beerten. 

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

Jager Bokdam De Visser
Reto internetburo
Rabobank [kopie]
Catering Centraal
Rotary
Peters-stoffering
Eemland Diervoeders
Recycling Westra
Vakgarage van der Pouw Kraan
De kleine Melm
Eemsnoer
Gemeente Soest
Vaarderhoogt
Jeugd Cultuurfonds
Lex Verkley
BMU Groep
Rabobank
Stam Renault
Jager Bokdam De Visser
Reto internetburo
Rabobank [kopie]
Catering Centraal
Rotary
Peters-stoffering
Eemland Diervoeders
Recycling Westra
Vakgarage van der Pouw Kraan
De kleine Melm
Eemsnoer
Gemeente Soest
Vaarderhoogt
Jeugd Cultuurfonds
Lex Verkley
BMU Groep
Rabobank
Stam Renault

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest