Windhond
Avondvierdaagse
Eemconcert 1
Archief

Bekijk ons archief

Met nieuwsbrieven vanaf 1988!

Archief

Menu

Vier PVO'ers naar Workshop Isseltaler Musikanten

zaterdag 23 oktober 2010

Op zaterdag 23 oktober ging om 6:00 uur de wekker bij Monica van Tricht in Amsterdam, een uurtje later kwamen ook Michael van 't Veer, Rob Beerten en Leo Schambach in Soest uit hun bedden. Om 9:00 uur werden allen verwacht in Velp (bij Arnhem) in de hogeschool Hall van Larenstein om mee te doen aan de 2-jaarlijkse Isseltaler Egerländer Workshop. Deze workshop is bedoeld voor mensen met een Egerländer/Böhmische achter grond en wij hopen dat er over twee jaar meer muzikanten van uit PVO mee gaan doen (kost € 45,- incl lunch/diner). Dit jaar hadden de Isseltalers ervoor gezorgd dat een aantal musici van "Die Innsbrucker Böhmische" een aantal workshops zou leiden. Zo stond Markus Ettlinger voor een 20-tal flügelhorns en trompetten waar Leo S bijzat en Jan de Rhoter voor de klarinetten, waar Rob, Monica en Michael bijzaten. Gelukkig was de school groot genoeg, zodat iedereen (bijna) ongestoord kon reperteren. Al gauw bleek dat zowel de klarinetten aan de ene kant van de school als de trompetten aan de andere kant van de school het spel van de ongeveer 30 tenorhoorns goed konden horen (mooi 3 of 4 stemmig!)  's Ochtends werd bij de trompetten eerst begonnen aan het opwarmen. Daartoe had Markus een aantal oefeningen uitgeschreven, en algauw bleek dat het niveau van de deelnemers zeer verschillend was. Het leukste was de oefening dat je al bindend naar de hoge c, ook nog zonder ventielen in te drukken een hoge b kan spelen. Sommige muzikanten haalden moeiteloos de hoge b, maar naar hoge c doorbinden lukte weer net niet. Een enkeling (ik niet hoor!) ging zelfs door naar hoge d.  Na dit opwarmen werd begonnen met het doornemen van de stukken die 's avonds gezamenlijk door de 94 muzikanten uitgevoerd zouden worden voor het publiek. Bij de klarinetten werd in trio's geoefend en ons trio klarinetten werd vaak als voorbeeld aangehaald vanwege de mooie samenklank. Onderbroken door een koffie pauze en de lunch ging dit  tot ongeveer 15:00 uur door, waarna voor de soundcheck alle muzikanten in de zaal plaatsnamen.

Onder zeer humoristische muzikale leiding van Bernie ter Heide, de muzikale leider van de Isseltaler musikanten, werden alle stukken gezamenlijk doorgenomen. Na dit geweld van 94 muzikanten die zichzelf vaak niet eens konden horen spelen, waren er een aantal soundchecks voor de optredens 's avonds van de Isseltaler Musikanten en die Innsbrucker Böhmische, waarna vanaf 17:00 uur even een warme hap gegeten kon worden. 

Klik op "Lees meer ...." hieronder voor de rest van het verhaal en enige filmpjes. 

Hier staan de foto's van de workshop: Klik hier
Hier staan de foto's van het Egerländerfeest: Klik hier

Daarna was het even jezelf vermaken tot half acht, de aanvang van het Isseltaler Egerländerfeest, wat geopend werd door het optreden van het "Workshop orkest" . Gebracht werden "Allen Voraus" van Julius Fucik, met zang het stuk: "Liebling schenk ein", uit de Ernst Mosch serie, geschreven door Manfred Hoffbauer en Fritz Dautel. Het zeer pittige stuk: "Zum Weinen Schön", geschreven door Michael Kuhn (hoge des was nog te doen, maar de hoge es was voor de trompetten aan het eind van het stuk net iets te hoog), daarna kwam weer met zang het stuk "Freu' dich und die Welt ist dein", ook weer uit de Ernst Mosch serie, geschreven door Alois Aust en gearrangeerd door de bekende Franz Bummerl. Het concert van de workshoppers werd afgesloten door het stuk (ook met zang) "Die Zeit vergeht" geschreven voor Jaromir Vejvoda, gearrangeerd door Franz Bummerl en Gerhard Bronner. Na een korte pauze werd het podium ingenomen door de Isseltaler Musikanten. Onder leiding van Bennie ter Heide werd een mooi en afwisselend programma neergezet. 
{youtube width="480" height="385"}UgExPmAmdhE{/youtube}

Daarna kwam hét spektakel van de avond: "Die Innsbrucker Böhmische", echt zelden heb ik twee tenorhoorns zo mooi horen "zingen", trompetten zo vreselijk hoog horen spelen om maar te zwijgen over de tuba (dubbele bediening: er zaten 2x drie cylinders gemonteerd), daar werd echt fenomenaal op gespeeld. Met 7 man: 3 trompetten, 1 tuba, 2 tenorhoorns en een drummer werd een zeer onderhoudend programma neergezet. 
Op onderstaand filmpje is goed te zien hoe die tuba in elkaar steekt. De tenorhoorns worden door de heren net zo makkelijk vervangen door de trombone! 
Links zit Engelbert Wörndl, leider van de bariton/tenorhoorn workshop. De middelste trompetspeler is Markus Ettlinger, leider van de trompet/flügelhorn workshop, de slagwerker Norbert Rabanser leidde de slagwerk workshop en de tubaspeler, Gerhard Anker, leidde de workshop trombone/bas. 
{youtube width="640" height="385"}1-kNWlJqK40{/youtube}

Op dit filmpje is te zien hoe fenomenaal de tuba bespeeld kan worden:
{youtube width="480" height="385"}tPIM5E_QOa8{/youtube}

Hier is een mooie tenorhoornsolo te zien/horen: 
{youtube width="480" height="385"}v6UV3fRPiCA{/youtube}

Even doorspoelen naar 2min39sec voor de mooie drumsolo van Norbert Rabanser:
{youtube width="480" height="385"}ppB3rz1hOK4{/youtube}

 

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

De kleine Melm
Reto internetburo
Rabobank
Rotary
BMU Groep
Gemeente Soest
Stam Renault
Jeugd Cultuurfonds
Jager Bokdam De Visser
Vaarderhoogt
Recycling Westra
Vakgarage van der Pouw Kraan
Lex Verkley
Catering Centraal
Eemland Diervoeders
Rabobank [kopie]
Eemsnoer
Peters-stoffering
De kleine Melm
Reto internetburo
Rabobank
Rotary
BMU Groep
Gemeente Soest
Stam Renault
Jeugd Cultuurfonds
Jager Bokdam De Visser
Vaarderhoogt
Recycling Westra
Vakgarage van der Pouw Kraan
Lex Verkley
Catering Centraal
Eemland Diervoeders
Rabobank [kopie]
Eemsnoer
Peters-stoffering

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest