Windhond
Avondvierdaagse
Eemconcert 1
Archief

Bekijk ons archief

Met nieuwsbrieven vanaf 1988!

Archief

Menu

Achtergrondinfo Nieuwjaarsconcert

zaterdag 05 november 2011

Op zaterdag 14 januari 2012 geeft PVO ism Allroundkoor Joyful een Nieuwjaarsconcert in Hilton Royal Parc Soestduinen. Hieronder wat achtergrondinformatie over dit concert. 
Wellicht zijn er leden die wel wat hebben opgevangen over een iets andere opzet van het Nieuwjaarsconcert 2012 maar eigenlijk niet weten wat er nu precies gaat gebeuren.  Graag wil ik dat hier toelichten.  Hettie Verlaan vroeg mij in het prille begin van dit jaar of ik voor het Nieuwjaarsconcert 2012 filmbeelden zou willen maken, omdat  Videoclub Realtime uit Soest (van de BBB night) niet beschikbaar was.  Nu is een goede documentaire maken van een (vakantie)film voor de huiselijke kring voor mij geen onbekend terrein, maar “in opdracht” filmbeelden maken voor een wat groter publiek is toch wel iets anders. Ik vond het een erg leuk idee om dit jaarlijks terugkerend evenement eens in een iets ander jasje te steken en ging daarom deze uitdaging graag aan. Ik liep al langer met het idee om een film te maken over de “De vier jaargetijden” en daarmee was ook meteen het thema voor het concert  “geboren”.  Zoals jullie aan de muziekkeuze hebben kunnen  vaststellen  –  met dank aan de inventiviteit van de Muziekcommissie en aan Peter Rieken - is dat voorstel  opgepakt en zijn we al aardig op weg om die muziekstukken  in de vingers te krijgen.

Ik ben nu dus bijna een jaar lang bezig met het vastleggen van filmbeelden. Ik zoek bijna onophoudelijk naar veranderingen in de natuur, veranderingen waar we in het dagelijkse leven maar al te vaak ongemerkt aan voorbij gaan, we hebben het allemaal zo druk dat we het niet (meer) zien. Maar als je écht betrokken raakt bij dit onderwerp valt het ineens veel meer op hoe prachtig de natuur eigenlijk is in al haar facetten. 

De videobeelden van de jaargetijden worden getoond als Marijke Verlaan, onze onovertroffen ladyspeaker, de muzieknummers behorende bij die jaargetijden aankondigt. Haar teksten zijn daarbij primair, de videobeelden zijn puur als visuele versterking van de tekst bedoeld. 
Maar ja, dan heb je nog maar enkele minuten film en dat vond ik toch weer te weinig.

Om vóór aanvang van het concert ook beeldmateriaal te hebben leek het mij een aardig idee om de aquarellen, door Chris Korsmit tijdens een aantal maandagavondrepetities gemaakt, te laten zien, dat zou een mooie inleiding van de avond kunnen zijn. 
(Zie http://www.timsrok.nl). 
Ik kreeg zijn toestemming  –  waarvoor dank - maar kwam er al snel achter dat ook dat niet genoeg beeldmateriaal zou opleveren. En van het een kwam het ander: Chris ging akkoord met het voorstel om meerdere tekeningen te maken van PVO-leden, alleen of in groepsverband. Ik zou dat filmen en verwerken in een soort slideshow vóór aanvang van het concert.

Er zijn inmiddels al aardig wat PVO-leden bij Chris in de studio geweest  om daar hun dagelijkse repetitie te houden in plaats van gewoon thuis. En terwijl ze – alleen of in groepsverband en al dan niet ondersteund door een MP3 speler - repeteerden werden ze door Chris “voor eeuwig aan het papier toevertrouwd”.

En volgens Chris zijn er nog steeds PVO-leden welkom, het is gratis en er wordt geen vergoeding voor gevraagd of verwacht, want Chris wil het graag doen. Je krijgt zelfs een kopje koffie aangeboden, met dank aan zijn vrouw Hiske. Chris heeft nog geen trompet, tuba of bas langs zien komen, dus speel je zo’n instrument, bel hem even als je interesse hebt op 035 6037535 of mail ckorsmit@ziggo.nl, om vrijblijvend een afspraak met hem te maken.  

Helaas is de “concertzaal” van het Hilton Royal Park hotel in Soestduinen rond van vorm met in het midden een dikke pilaar. En dat laatste gegeven maakt het misschien lastig om een goede zitplaats te vinden vanwaar je alles goed kunt zien. 

Reden om tijdens die avond een camera “mee te laten lopen” die als doorgeefluik fungeert naar twee beamers om de beelden van PVO en Joyful te kunnen projecteren op een scherm.

De laptop voor het vertonen van de videobeelden van de jaargetijden wordt door Hettie beschikbaar gesteld en de beamers door Michel van ’t Veer. Het geheel is in handen van Bram Hoogendoorn, de echtgenote van Hanneke, onze altsaxofoniste. Wellicht neemt hij zelfs de eerste concertbeelden op om die tijdens de pauze te vertonen. We hebben al een keer “gerepeteerd” in het Hilton en volgens Bram komt het helemaal goed. Hettie, Michel en Bram: hartelijk dank voor je spontane medewerking!

Ik hoop dat het nu duidelijk is hoe het Nieuwjaarsconcert er uit zal gaan zien (als alles goed gaat) en ik wens iedereen nu alvast een erg prettige concertavond!

Rob Beerten. 

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

Vaarderhoogt
Eemland Diervoeders
Rabobank [kopie]
Rabobank
Gemeente Soest
De kleine Melm
Lex Verkley
Catering Centraal
Peters-stoffering
Stam Renault
Jager Bokdam De Visser
Reto internetburo
Recycling Westra
Rotary
Eemsnoer
Jeugd Cultuurfonds
Vakgarage van der Pouw Kraan
BMU Groep
Vaarderhoogt
Eemland Diervoeders
Rabobank [kopie]
Rabobank
Gemeente Soest
De kleine Melm
Lex Verkley
Catering Centraal
Peters-stoffering
Stam Renault
Jager Bokdam De Visser
Reto internetburo
Recycling Westra
Rotary
Eemsnoer
Jeugd Cultuurfonds
Vakgarage van der Pouw Kraan
BMU Groep

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest