Menu

Bussum Bridgehead 2012

zaterdag 19 mei 2012

Het was weer even mei 1945 voor het gemeentehuis Soest. Tanks, jeeps, MP’s, gecamoufleerde militairen, medics, blauwe walmen, ronkende motoren en veel publiek in de vorm van blije, lachende mensen…… 
Wat moet dat een fantastisch gevoel zijn geweest toen in mei ’45 de bevrijders Nederland kwamen ontzetten van het Duitse juk, wat een sfeer! Inmiddels wordt dat al heel wat jaren herdacht door de o.a. Stichting Militair Depot. 
Zij organiseren het evenement “Bussum Bridgehaed” en dat trekt standaard de eerste zaterdag na 5 mei door het Gooi met hun colonne keurig in stand gehouden historische legervoertuigen. De nationale viering van Bevrijdingsdag in Wageningen en de Landmachtdagen in het eerste weekeinde van mei zouden dubbele afspraken betekenen voor de deelnemers en hun historische voertuigen. Daarom was de tocht dit jaar verplaatst naar 19 mei en om 10:30 uur was het dan zo ver, iedereen bij het gemeentehuis was klaar om de bevrijders te ontvangen.  

Harry Herfst had in het voorjaar het idee geopperd om dit jaar voor 5 mei 2012 met Big Band Blow een samenwerkingsverband te zoeken met “Bussum Bridgehead” en via Hettie Verlaan kwam ik in contact met Cees Vos van Stichting Comité 4 en 5 mei Soest Soesterberg. De samenwerking met Cees is als vanouds goed en al snel was alles georganiseerd, tot en met gratis koffie, thee, cake, frisdrank en zelfs een gratis lunch voor de muzikanten. Cees, onze dank daarvoor.

 

Adri en Leo Verlaan hadden vroeg in de ochtend al twee grote partytenten bij het gemeentehuis opgezet zodat we in ieder geval beschut zouden zijn tegen weersinvloeden. Het BBB-materieel werd vanuit het gebouw aan de Rembrandlaan aangevoerd. De aanhanger in de garage stond nog volgeladen van het vorige optreden op Hemelvaartsdag en kon dus zo weer aangehaakt worden. Er werd in rap (Soester) tempo opgebouwd en om 10:30 uur was iedereen klaar voor de soundcheck.

 

 

Op het gevaar af dat ik mensen vergeet of misschien helemaal niet heb gezien even – buiten de deelnemers aan de colonne - een opsomming van de geachte aanwezigen. De burgemeester , Mr. A. Noordergraaf, was aanwezig  alsmede Dhr. Cees Vos van de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest Soesterberg, medewerkers van Radio Soest, marechaussee en politie, EHBO en de catering werd verzorgd door Eetcafé Centraal. De Britse entertainers, de Seaforth Highlanders of Holland Memorial Pipes & Drums en de Army Sisters verzorgden de muziek. Het was ontzettend grappig om te zien dat (toevallig) het enige vrouwelijke lid van de Seaforth Highlanders bij het binnenmarcheren op het “paradeterrein” keurig in de maat van de muziek met een stalen gezicht met haar stokken rondzwaaide en haar trommel  probeerde te raken, maar………die trommel was er helemaal niet, ze liep zogezegd gewoon te playbacken ? Maar even later kreeg ze toch haar (wellicht gerepareerde) trommel aangereikt en alsof er niets gebeurd was liep ze vervolgens keurig verder……….

Na hun optreden was het de beurt aan de colonne om op te komen en onder de muziek van Big Band Blow met – hoe kan het ook anders – “In the Mood” deden zij hun enorm rumoerige entree, dikke walmen blauwe rook uitbrakend. Persoonlijk had ik liever de lucht van kerosine geroken, ik ben tenslotte oud-luchtmachter, maar je kunt niet alles hebben. Misschien dat er volgend jaar een F-16 of een zware helikopter mee kan doen………

Ja, en toen het welkomstwoord gesproken was en iedereen zich aan de voertuigen vergaapte, kwam er zomaar ineens een “leuke juffrouw” bij de muziektent staan. Haar naam: Natasha Harper. (http://www.natashaharper.co.uk) Luidspreker en microfoon erbij en samen met haar vader, Paul Harper, bleek zij ook voor entertainment te gaan zorgen. 

Al snel werd er met Elwin v.d. Molen overlegd en spontaan werd er, zonder ooit een keer gerepeteerd te hebben, samengespeeld en gezongen alsof het nooit anders geweest was. Samen met de Army Sisters zong zij ook nog het lied “Working for the Yankee Dollar”, hetgeen nu vrij vertaald “Working for the Fu….. Euro” zou kunnen heten.

Het was een geweldige happening, iedereen genoot er zichtbaar van en het was eigenlijk jammer dat de colonne een strak schema had dat ze moesten volgen, dus rond 12:30 uur vertrok het geheel weer stijlvol naar hun volgende locatie, Eemnes.

We hebben ontzettend genoten van dit optreden, hoe kort het ook was en ik zal proberen dit voor herhaling vatbaar te maken. Iedereen was echt tot het uiterste geconcentreerd en de muziek klonk zoals het niet eerder had geklonken, dit was ongetwijfeld een van de beste BBB-optredens! Jongens en meiden, bedankt!

Met vriendelijke groet, Rob Beerten

Coördinator Big Band Blow

Cees Vos heeft nog wat materiaal op de site voor het comité 4 en 5 mei gezet: Onderaan dat artikel staat de link voor de foto's van 2012.  Klik hier

 

 

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

Rabobank
Eemsnoer
Gemeente Soest
Recycling Westra
Jeugd Cultuurfonds
De kleine Melm
Vaarderhoogt
Vakgarage van der Pouw Kraan
Stam Renault
Rotary
Catering Centraal
Reto internetburo
Lex Verkley
Eemland Diervoeders
BMU Groep
Rabobank
Eemsnoer
Gemeente Soest
Recycling Westra
Jeugd Cultuurfonds
De kleine Melm
Vaarderhoogt
Vakgarage van der Pouw Kraan
Stam Renault
Rotary
Catering Centraal
Reto internetburo
Lex Verkley
Eemland Diervoeders
BMU Groep

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest