Menu

EBK haalt eerste prijs op blaasfestival

zondag 21 september 2014

Onze Eemlander Blaaskapel heeft op het Heikneuter Blaasfestival in Austerlitz, wat op 21 september 2014 voor de 24e keer gehouden werd, een welverdiende eerste plaats gehaald. Zij moesten het opnemen tegen nog twee andere Blaaskapellen: Die Holzers uit Houten en de Krommerijnbouwers uit Werkendam. 

Hieronder het verslag van de dirigent van de EBK, Adri Verlaan: 

Zelf vond ik het een prachtig optreden. Heel relaxed maar toch zeer geconcentreerd. Ik vond het prettig om het optreden goed voor te kunnen bereiden. Iedereen was mooi op tijd zodat we ruim de tijd hadden om in te spelen en zeer uitgebreid te stemmen. Dit resulteerde in een behoorlijk constante zuiverheid gedurende het gehele optreden. Ik heb bewust tussen de nummers door iets meer rusttijd genomen. Ik denk dat mede hierdoor de zuiverheid niet ging verlopen. Ook door het programma konden we onszelf iets meer sparen omdat we de aandacht wat konden verleggen op de bellensolo, en de zang bij Slavonicka. De opmerking in het juryrapport m.b.t. de klarinetten die te zacht zouden zijn heeft alles te maken met de akkoestiek van de muziektent.

Voor zover ik het kon beoordelen vanaf mijn positie was alles dik voor elkaar met de dynamiek.  Mooie piano passages en stevige forti. Buiten de muziektent werd dat alles echter behoorlijk afgevlakt. Hierdoor kwam de dynamiek op alle punten minstens een hele punt zachter naar buiten. Was later bijvoorbeeld goed te horen bij de big band die daar ging spelen.  Volgende keer kunnen we daar misschien nog iets meer uit halen door alles een tandje sterker te spelen dan er staat.
Heerlijk om twee bassen aan het werk te zien en te horen. Het geeft net een beetje meer bodem en het versterkt het baritonregister. Mede hierdoor dit keer geen opmerking over de klankkleur! Ik heb in ieder geval erg genoten van onze performance, en volgens mij het publiek en de jury ook. Een zogenaamde win win win situatie! 
Gefeliciteerd allemaal.

Verslag van het Blaasfestival op 21 september 2014 in Austerlitz.

Aanwezig:
Esklarinet: Marjan de Goede  Besklarinet: Marcel Reulen en Michael van ’t Veer  Alt Sax: Hanneke Hoogendoorn  en Esther bakker  Tenor Sax: Cees van Dijk   Cornet: Leo Verlaan   Trompet: Adri Verlaan en Raymond Roeten( afwisselend Bugel)   Hoorn: Riekje van Tricht Bariton:  Piet Rademaker, Fred v.d. Molen en Ate Hooft  Bas: Jan de Jong en Klaas de Boer  Slagwerk: Sander de Goede

Werk voor de Jury: Es war im Böhmerwald,  Jury: Erik Visser en Bert Willemsen jr.

Programma:
Liebling ich hab dich tanzen seh’n,  Böhmische Traum,  Veselé Trumpety,  Es war im Böhmerwald,  Egerländer Perle, Dompfaff (met Bellen),  Slavonicka Polka (met Zang),  Südböhmische Polka 

Categorie B Egerländer Kapellen: Deelnemers: Die Holzers uit Houten, Krommerijnbouwers Werkendam en Eemlander Blaaskapel Soest.

Waardering van de Jury:  Erik Visser  Bert Willemsen 
Klankverhouding – zuiverheid: 9   8,5
Repertoirekeuze: 8 8,5
Muzikaliteit: 8,5 9
Opvatting Orkestleider/dirigent     8,5 8,5

Totaal: 68,5 punten. Eerste prijs.

Commentaar:

Erik Visser:
Es war im Böhmerwald, Partituur.
Gedegen voorbereiding en opvatting met een meer dan goed resultaat!
Prima balans, zuiverheid, ritmiek!
Trompetsolo!! Enig punt van kritiek dat de uitbundigheid misschien nog iets meer aangezet kan worden, iets meer risico, iets meer versnelling.
Prima orkest, prachtig resultaat. Winnaar!

Leuke act met bellen! (en bloemstuk)

Bert Willemsen:
Mooie verzorgde Tutti klank. Prima dynamische verschillen. Balans goed. Klarinetten soms wat te zacht. Over het algemeen mogen de Forte’s  er meer uitkomen. Zuiverheid goed op een paar kleine dingetjes na.
Nummer met solo van Adri erg mooi. Overgang naar snelle tempo een beetje rommelig.

Fantastisch optreden!  (Gaaf “Bel” nummer)

Es war im Böhmerwald:
Mooie opvatting van tempi (Rall. / Rit.),  Mooi samenspel,  Klarinetten hier en daar te zacht 
Cijfer 2 Mooie tutti klank,  Cijfer 3 Forte mag meer,  Cijfer 6 Let op ritmisch figuur ongelijk

Prima gespeeld!

 

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

Rabobank
Vaarderhoogt
Lex Verkley
Sträter Makelaardij
Jeugd Cultuurfonds
Gemeente Soest
Reto internetburo
Catering Centraal
Rabobank
Vaarderhoogt
Lex Verkley
Sträter Makelaardij
Jeugd Cultuurfonds
Gemeente Soest
Reto internetburo
Catering Centraal

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest