Windhond
Avondvierdaagse
Eemconcert 1
Archief

Bekijk ons archief

Met nieuwsbrieven vanaf 1988!

Archief

Menu

Holocaust Herdenking: Levenslicht

zondag 26 januari 2020

Op 26 januari speelde het OBQ in de expositieruimte (onder de winkel van De Hazelaar Art Supplies) tijdens de holocaust herdenking. 

Om 19:00 uur ging de deur open en speelde het OBQ tot 19:00 uur enkele gedragen stukken tijdens het binnenlopen van het publiek. 

Na het welkomstwoord van Cees Vos (namens Stichting 4-5 mei) en Jan Hazelaar (eigenaar van kunstcentrum De Hazelaar Art Supplies) speelde het OBQ Sholom Aleichem ter inleiding van de toespraak van burgermeester Rob Metz. 

Het was een waardige bijeenkomst waarbij gedichten werden voorgelezen door kinderen van groep 8 van de v.d. Huchtschool. Judith Nijland zong met piano begeleiding het nummer Fragile van Sting en Imagine all the people van John Lennon. Dhr. Hans Joosten sprak in het Hebreeuws een gebed uit namens de Joodse gemeenschap voor alle holocaust slachtoffers, waarbij alle aanwezigen eerbiedig gingen staan. Vervolgens mocht het publiek het levenslicht monumentje bezichtigen, welke in een donkere ruimte ernaast was opgesteld. Bij terugkomst stond er koffie, thee en een plak cake klaar en speelde de OBQ nog enkele toepasselijke nummers ter afsluiting

Meer foto's van deze herdenking, zie foto's van Jaap van den Broek


LEVENSLICHT
Daan Roosegaarde

Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Ook door de gemeente Soest wordt stilgestaan bij de wegvoering van Joden, Sinti en Roma. Van 23 januari tot en met 2 februari is het tijdelijke Holocaust-monument ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde te zien bij HazArt. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan ongeveer 170 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust. 

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt.

Met in totaal 104.000 lichtgevende gedenkstenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti 75 jaar geleden zijn weggevoerd en vermoord. HazArt heeft haar lokatie beschikbaar gesteld voor het tonen van dit onderdeel van ‘Levenslicht’. In het donker lichten de herdenkingsstenen op. De stenen ‘ademen’ in het licht en symboliseren daarmee dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven

Van 23 januari tot en met 2 februari is het lichtmonument dagelijks te zien van 10:00 tot 17:00 uur en in de avonduren van 19:00 tot 22:00 uur in de kunstzaal bij Kunststichting HazArt, Pimpelmees 3, Soest (helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers).

NB: Tijdens de avondopenstelling is de winkel voor kunstenaarsbenodigdheden gesloten.

 

Foto's

Nieuwsoverzicht

Onze sponsors

BMU Groep
Gemeente Soest
Rabobank
Lex Verkley
Eemsnoer
Rabobank [kopie]
Rotary
Jager Bokdam De Visser
Recycling Westra
Jeugd Cultuurfonds
Vaarderhoogt
Reto internetburo
Catering Centraal
Stam Renault
De kleine Melm
Vakgarage van der Pouw Kraan
Eemland Diervoeders
Peters-stoffering
BMU Groep
Gemeente Soest
Rabobank
Lex Verkley
Eemsnoer
Rabobank [kopie]
Rotary
Jager Bokdam De Visser
Recycling Westra
Jeugd Cultuurfonds
Vaarderhoogt
Reto internetburo
Catering Centraal
Stam Renault
De kleine Melm
Vakgarage van der Pouw Kraan
Eemland Diervoeders
Peters-stoffering

Lid worden?

Wil jij ook in een leuk gezelschap muziek (leren) maken? Wordt dan lid van PVO!

Aanmelden als lid

Bezoekadres

Muziekvereniging PVO
Rembrandtlaan 9
3761 AG Soest
035 - 602 22 68

Postadres

Muziekvereniging PVO
Postbus 68
3760 AB Soest

PVO Soest

Wat sport is voor het lichaam, is muziek maken voor de geest.

Naast concerten, deelname aan de Gildefeesten en de kerstoptredens in Soest-Zuid heeft PVO veel aandacht voor de jeugd van Soest.

Lees meer over PVO Soest